
 

 

Transport Canada’s CID Webinar Q&A 
 

The answers below are based on our interpretation of materials available from Transport Canada and are not 

legal advice. For definitive information regarding your own situation, please contact Transport Canada. 

Q: If we do not ship our sources normally (haven't been sent out since purchased), but would need to 
in the event of future decommissioning or repair; do we need to register now or could we register in 
the future when the need to repair or decommission arises? 

A: If you do not regularly ship your sources, and you have not done any dangerous goods activities in the 
past year, you do not need to register now.   
The regulations indicate that a person registers and provides information including: 
o for each site, the classes and divisions of dangerous goods that were imported, offered for 

transport, handled or transported within the previous fiscal year, if any; and  
o for each site, the importing, offering for transport, handling or transporting activities that were 

undertaken in the previous fiscal year, if any. 
Based on this, you would register after a future decommissioning or repair that required a shipment. 

  

Q: Is the Canadian national registration a requirement from the IAEA recommendations? 

A: The Transport Canada Client Identification Database registration is not based on IAEA 
recommendations.  Transport Canada has implemented this registration so that they obtain 
sufÏcient information on the transportation of dangerous goods in Canada (the who, what, and 
how), to better inform their regulatory process. 

  

Q: Has there been clarification on the definition of 'permanent site' found in part 17.1?  

A: Paragraph 17.1 has the following wording: 
“In this Part, site means a permanent location where dangerous goods are imported, offered for 
transport, handled or transported and are in the direct possession of a person conducting these 
activities, but does not include a location where dangerous goods are used only in the scope of a 
person’s work or as raw materials in products that they manufacture.” 

There is no further clarification that we can find in Transport Canada’s online information.  Some 
clarifications and examples were used in the presentation and in other questions, which may be 
helpful. 

  

Q: Consider someone who is not registered and transporting a dangerous good which is coming from 
outside Canada without importing, but just going through Canada. That package gets damaged, for 
whatsoever, reason, then who will be responsible for repairing and clearing it for re-export? 

A: This presentation was intended to provide information on the new requirement to register with 
Transport Canada’s Client Identification Database.  The amendment to the regulations did not 
change any other part of the Transportation of Dangerous Goods regulations.  So, nothing has 
changed with respect to the process or responsibilities around response to damaged packages. 

  

https://tc.canada.ca/en/corporate-services/contact-transport-canada


  

 

Q: Will a hospital-based site that employs a Mo99/Tc99m generator and ships back the used/low yield 
generator back required to register in CID? 

A: This will depend on the method of transport.  If the generator is shipped as an Excepted package, 
following all requirements of the CNSC’s Packaging and Transport of Nuclear Substances 
Regulations, 2015, and that is the ONLY type of dangerous goods that are shipped by the hospital, 
then registration is not required.  However, if it is shipped as a Type A or Type B package, then 
registration is required. 

  

Q: After filling out the forms, how long until the registration is finalized? 

A: The registration is done online.  If you are entering the information and not using a bulk upload, the 
registration is final once you have completed all registration steps, including the final verification.  
This can be done all in one sitÝng, if desired. 
If you are doing a bulk upload of sites, once you upload the spreadsheet, you will have to wait for an 
email from the database that the upload is complete, before you can proceed to the next steps and 
then get to the final verification.  This typically doesn’t take long, and the entry can be done in one 
sitÝng, if desired.  
The total time taken for registration will depend on whether or not you have all the required 
information ahead of time, or if you need to stop to gather information.  For a company with 6 sites, 
using a manual entry of 1 site and a bulk upload for 5 sites (with one upload error that had to be 
figured out and fixed), once the information was all gathered, the process took about 90 minutes.   

  

Q: For 811 type license holders (i.e., portable nuclear gauges) is the expectation to register just their 
storage location as the "site"? Definitely not feasible to list or predict in advance all construction 
sites the gauge goes to, or will go to, for testing ground or asphalt compaction. 

A: The requirement is to register the site that you own/operate, from which the dangerous goods 
activities are performed.  Our interpretation is that for portable gauges, the permanent storage 
location is the site that is registered, not the various short-term use sites such as construction 
sites/road building sites. 

  

Q: Another question. How do we register as Radiation Safety OfÏcer in Canada? Is there any course we 
need to get it from a local authority, or do you provide such courses? 

A: This presentation was intended to provide information on the new requirement to register with 
Transport Canada’s Client Identification Database.  Being a Radiation Safety OfÏcer (RSO) in Canada 
is not related to these regulation amendments. 
To be an RSO, you need to provide the CNSC with your education and experience and the licensee 
will have to complete and send in an “Appoint a Radiation Safety OfÏcer” form signed by both the 
RSO and the licensee’s Applicant Authority. The RSIC offers a Radiation Safety OfÏcer course, if such 
training is needed. 
Please see Appendix C of REGDOC 1.6.1 v2 for more detailed information about the training and 
qualifications required to be a Nuclear Substance and Radiation Device licence RSO: https://api.cnsc-
ccsn.gc.ca/dms/digital-medias/REGDOC-1-6-1-Licence-Application-Guide-Nuclear-substances-and-
Radiation-Devices-version2-eng.pdf/object.  

  

https://api.cnsc-ccsn.gc.ca/dms/digital-medias/REGDOC-1-6-1-Licence-Application-Guide-Nuclear-substances-and-Radiation-Devices-version2-eng.pdf/object
https://api.cnsc-ccsn.gc.ca/dms/digital-medias/REGDOC-1-6-1-Licence-Application-Guide-Nuclear-substances-and-Radiation-Devices-version2-eng.pdf/object
https://api.cnsc-ccsn.gc.ca/dms/digital-medias/REGDOC-1-6-1-Licence-Application-Guide-Nuclear-substances-and-Radiation-Devices-version2-eng.pdf/object


  

 

Q: Typically, this information is already obtained through the CNSC. Is there an integration process with 
these two Federal entities to limit any action by employers? 

A: The Transportation of Dangerous Goods Act and Regulations, and the amendment to the Regulations 
regarding the CID apply to all types of dangerous goods.  On the other hand, the CNSC only regulates 
nuclear/radioactive substances.  So the CID applies to radioactive materials (TDG Class 7) AND all 
other types of dangerous goods (Classes 1-6, 8, and 9). 
There is no integration between Transport Canada and the CNSC with respect to Transport Canada’s 
Client Identification Database.  Even if you have a CNSC licence, and the CNSC is aware of the 
radioactive material that you transport, you still have to register with Transport Canada’s CID. 

  

Q: Did I understand correctly, Federal, provincial or municipal sites are not required to register if an 
ofÏcer is performing work, e.g., regulatory work. Would sites where research related work is being 
performed be required to register? 

A: The exact wording is that the registration requirement does not apply to “a person who offers for 
transport, handles or transports dangerous goods at a site that are in quantities necessary for a 
federal, provincial or municipal ofÏcer to carry out their duties with respect to the enforcement of 
federal, provincial or municipal law” 

So, for example, if a CNSC ofÏcer was confiscating radioactive material due to unsafe 
handling/control, the CNSC would not have to register if they transported it as part of that 
confiscation. 
Research related work is not likely to fall under the “duties with respect to enforcement of laws” and 
as such, likely are required to register, if performing dangerous goods activities (import, offering for 
transport, handling, or transporting). 

  

Q: Can you add/remove classes of hazardous goods after the initial registration? 

A: Yes, after the initial registration is done, you can log into the CID and adjust the contact personnel, 
the site, and the site information such as modes of transport, classes of goods, and types of 
dangerous goods activities.  Sites can be added, inactivated, or modified. 

  

Q: Has Transport Canada made any security guarantees for the database? 

A: We cannot find any Transport Canada online posting regarding a security guarantee for the 
database. 

  

Q: I would like to know if, apart from registration, do we need to obtain a license and during this 
process do licensee need to submit Radiation safety program, radiation safety assessment / shielding 
calculation as we don in UAE? 

A: This presentation was intended to provide information on the new requirement to register with 
Transport Canada’s Client Identification Database.  A licence is required for radioactive material if 
you wish to possess, use, handle, transport, … it, unless an exemption applies. Please see 
https://www.cnsc-ccsn.gc.ca/eng/nuclear-substances/licensing-nuclear-substances-and-radiation-
devices/licensing-process/ for the licencing process for Nuclear Substance and Radiation Device 
licencing. 

  

https://www.cnsc-ccsn.gc.ca/eng/nuclear-substances/licensing-nuclear-substances-and-radiation-devices/licensing-process/
https://www.cnsc-ccsn.gc.ca/eng/nuclear-substances/licensing-nuclear-substances-and-radiation-devices/licensing-process/


  

 

Q: Is the onus going to be on a shipper to ensure that the receiving site has registered (assuming they 
are separate entities)? 

A: The regulations only changed to require registration.  There is no requirement to ensure that a 
receiving site is registered.  In fact, if a site ONLY receives material, they do not have to register. So 
with respect to the CID, a shipper of radioactive material only needs to ensure that THEY are 
registered, not the receiver (they may still need to have a licence to receive radioactive material, per 
the NSCA and its regulations). 

  

Q: If an organization plans to ship a UN number not listed in the initial registration, is the organization 
required to update the registration prior to shipping? Or can it be updated during the one-year 
review? 

A: Note that the registration is based on Transport Canada’s Transportation of Dangerous Goods classes 
(Classes 1-9), not specifically on the applicable UN Number. 
The regulations indicate that a person registers and provides information including: 
o for each site, the classes and divisions of dangerous goods that were imported, offered for 

transport, handled or transported within the previous fiscal year, if any; and  
o for each site, the importing, offering for transport, handling or transporting activities that were 

undertaken in the previous fiscal year, if any. 
Based on this, if you add a new type of class shipment, you would update for the new material in the 
1-year review performed after the new type of class shipment. 

  

Q: If a business or owner of fixed gauges occasionally disposes of these gauges will registration be 
required? 

A: If the business/owner of the gauges is the one who offers the gauges for transport, prepares and 
packages them for transport (handles) and/or transports them, then registration is required.  If you 
are not shipping now, then registration will not be required until they are actually shipped. 

  

Q: What about transfers? If I ship sealed sources to another company and transfer the source to their 
license, do I need to register? 

A: Yes, if you are the one who is offering the source for transport, preparing/packaging it for transport 
(handling) and/or actually transporting the source, then you need to register.  If you only do it once, 
and do not do it regularly, you do not need to register in advance.  You can register afterwards, as 
the regulations have this wording: 
The regulations indicate that a person registers and provides information including: 
o for each site, the classes and divisions of dangerous goods that were imported, offered for 

transport, handled or transported within the previous fiscal year, if any; and  
o for each site, the importing, offering for transport, handling or transporting activities that were 

undertaken in the previous fiscal year, if any. 
 


